Een paar duizend kinderen in de gemeente Doetinchem fietsten afgelopen voorjaar ruim € 9.000 sponsorgelden bij elkaar in het kader van de Fietsival scholentour 2022. Op 25 november reikten op de schitterende BMX-baan van FCC de IJsselcrossers André Bieleman van Kiwanisclub Doetinchem-De Graafschap en Maurice Tepperik, directeur van Sport-ID een cheque van € 4.500 uit aan Danielle Stokkers en Ronald Brokotter van Kanjers voor Kanjers. Het bedrag van €4.500 werd door de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte kind (NSGK) ook nog eens verhoogd met 25%. Op maar liefst 11 scholen werd de Fietsival scholentour georganiseerd door de buurtsportcoaches van Sport-ID.

De andere helft van de opbrengst, ook € 4.500, is nuttig besteed door de 11 deelnemende scholen. De meeste scholen kozen ervoor het geld te besteden aan vernieuwingen aan het schoolplein om onder schooltijd beter en meer te kunnen sporten en bewegen. Andere scholen kozen voor ontwikkelingsprojecten in Gambia, Zuid-Afrika en voor donaties aan Oekraïne vanwege de oorlog.

Fietssport staat centraal
Fietsival is een samenwerkingsverband van Kiwanisclub Doetinchem-De Graafschap, Sport-ID Doetinchem en het (fiets)verenigingsleven in Doetinchem en omstreken. Fietsival stimuleert kinderen om meer te bewegen en organiseerde dit jaar voor de tweede keer de scholentoer. Op de 11 deelnemende basisscholen organiseerden sportdocenten van Sport-ID van april tot en met juni allerlei fiets-gerelateerde activiteiten voor kinderen van alle groepen. Denk aan mountainbike clinics, demonstraties en fietstochten, steeds enkele dagen per school. Vast onderdeel was een BMX-baan (pumptrack) van gerecycled plastic. Diverse sponsoren droegen financieel bij om de scholentour mogelijk te maken.

Kanjers voor Kanjers.
Kanjers voor Kanjers is een vrijwilligersorganisatie in de Achterhoek die zich sterk maakt voor kinderen voor wie het niet vanzelfsprekend is om te sporten en te spelen. “Kinderen dicht bij huis blij maken” is wat Kanjers voor Kanjers voor ogen heeft. Op iedere school mochten kinderen kiezen uit zes projecten waar het geld voor hun school naartoe ging. Twee projecten sprongen eruit: zwemlessen voor kinderen met een beperking en een Mud-cruiser voor kinderen die niet zelfstandig lopen en daarom in een rolstoel zitten. “Als zij over een hobbelige zandweg gaan komen ze vaak vast te zitten. Met behulp van de Mud-cruiser kunnen deze kinderen ook door het zand en bos rijden. Hoe mooi is dat?”

Kijk voor meer informatie op www.fietsival.com.