Genomineerden 2023

We hanteren de volgende categorieën:

1) Sportman 2022
2) Sportvrouw 2022
3) Sportploeg 2022
4) Sporttalent 2022
5) Beste inclusieve sporter of team met een beperking(vanaf 12 jaar) 2022
6) Sportvrijwilliger 2022
7) Beste Sport-ID (idee) 2022

Genomineerd in de categorie Sportman

Koen Bouwman – Wielrennen
Koen Bouwman is een wielrenner die als lid actief is bij RTV de Zwaluwen en op internationaal niveau rijdt voor ploeg Jumbo-Visma. Afgelopen zomer heeft hij een groot succes geboekt door tweemaal een etappezege te behalen in de Giro d’Italia en daarbovenop het bergklassement te winnen. Naast zijn prestaties in de Giro d’Italia, heeft Koen ook verschillende etappes in andere rondes gewonnen, waaronder een etappe in de Ronde van Slowakije.

René Dericks – Biljarten
René Dericks heeft in 2022 deelgenomen aan de Europese Kampioenschappen biljart Artistiek. Hij heeft daar bewezen dat hij tot de beste biljarters van Europa behoort, door een knappe prestatie neer te zetten en een tweede plaats te veroveren. René is lid van Biljartvereniging de Veemarkt uit Doetinchem en blijft daar hard werken aan zijn vaardigheden en strategieën. Hij is vastbesloten om zich te ontwikkelen als een van de toptalenten in de biljartsport en wordt gezien als een groot belofte voor de toekomst.

Nico Elbers – FCC de IJsselcrossers
Nico Elbers is een crosser die racet voor BMX club FCC de IJsselcrossers. Hij heeft indrukwekkende prestaties behaald, waaronder de eerste plaats in de European Cup in Ravels (België) en twee keer een tweede plaats in de European Cup in Kampen (NL). In het algemene klassement van de European Cup werd hij derde. Nico won de Topcompetitie Nederland in Tiel en eindigde als derde in het algemene klassement. Ondanks een val tijdens de ¼ finale van het Wereldkampioenschap Nantes (FR), heeft hij een sterk optreden geleverd.

Genomineerd in de categorie Sportvrouw

Caroline Groot – Baanwielrennen
Caroline Groot heeft een succesvol sportjaar achter de rug. Ze bekroonde zichzelf tot wereldkampioene paralympische baanwielrennen op de 500 meter en ze veroverde zilver op het WK bij de 200 meter. Ze maakt momenteel deel uit van het Olympisch talententeam en hoopt op een toekomstige selectie voor het welbekende Olympische team. Caroline rijdt mee in alle wedstrijden van het talententeam en gebruikt deze kans om zichzelf te profileren en te ontwikkelen. Tijdens het afgelopen Nationaal Kwalificatietoernooi (voor het Olympische team) won ze brons op de Keirin.

Julia Dekker – Judo
Julia Dekker, van Budo Sport Shizentai, is een veelbelovende judoka die op 17-jarige leeftijd al indruk maakt in de internationale competitie. Ze veroverde recent zilver in Portugal en heeft ook al goud en brons veroverd tijdens EJU-meetmomenten in Italië en Kroatië. Dankzij deze prestaties is ze door de Judo Bond geselecteerd om deel te nemen aan de Europese Kampioenschappen in Kroatië en Wereldkampioenschappen in Bosnië en Herzegovina.

Genomineerd in de categorie Sporttalent

Fleur Westerhof – Schaken
Fleur Westerhof, een talentvolle schaker uit Doetinchem, heeft indrukwekkende prestaties neergezet op diverse nationale en internationale schaaktoernooien. Ze werd 2e op het Europees kampioenschap in de categorie meisjes t/m 14 jaar en behaalde ook een 2e plaats op het Nederlands kampioenschap in dezelfde categorie. Daarnaast werd ze 3e op het Nederlands Kampioenschap snelschaken in de categorie meisjes t/m 14 jaar. Bovendien is ze bekerkampioen bij de senioren bij Schaakvereniging Doetinchem.

Saar Meijer – Volleybal
Saar Meijer, een volleybaltalent van 14 jaar, heeft op diverse volleybaltoernooien indrukwekkende prestaties geleverd. Ze is Nederlands Kampioen Beachvolleybal onder 15 jaar samen met beachpartner Esmee Radstake en maakt deel uit van de selectie van Pre-Jeugd Oranje en Beach Team Nederland. Saar debuteerde als 13-jarige bij Orion Dames 1 (Topdivisie) en behaalde een 2e plek bij het Nederlands Open Jeugd Kampioenschappen meisjes C. Als aanvoerder van Pre-Jeugd Oranje was ze actief bij het eerste kwalificatietoernooi in Berlijn.

Maartje Tio – Hockey
Maartje Tio speelde in 2020 voor de Doetinchemse hockeyclub DHC, waar ze werd geselecteerd voor het regionale hockeyteam van Oost-Nederland en vanuit daaruit doorstroomde naar het Nederlands team voor meisjes onder de 15 jaar. Deze selectie was uiteindelijk voor haar de doorslag om haar geluk elders te beproeven. Haar keus voor SV Kampong in Utrecht was geen makkelijk keus, maar wel een keus die heel goed voor haar heeft uitgepakt. In haar eerste jaar werd ze met haar team landskampioen, met als klap op de vuurpijl een goal in de finale.

Genomineerd in de categorie Sportploeg

HV Minerva Gaanderen – Handbal
Met slechts één verloren wedstrijd in het seizoen, hebben de spelers laten zien dat ze bekwaam en strijdvaardig zijn. Veel wedstrijden werden beslist in de laatste minuten, waardoor de overwinningen nog mooier werden. Onze keeper heeft zelfs een penalty in de laatste seconde tegengehouden en we hebben ook een wedstrijd gewonnen door in de laatste minuut te scoren. Het was een seizoen om niet snel te vergeten en we kijken uit naar nog veel meer spannende wedstrijden in de toekomst!

DHC MO16-1 – Hockey
De dames van MO16-1 hebben de afgelopen seizoenen hard gewerkt en dit heeft zich uitbetaald in hun prestaties. Door hun doorzettingsvermogen zijn ze kampioen geworden van de 1e klasse poule A en mogen ze nu uitkomen in de Landelijke Subtopklasse. Dit is een fantastische prestatie en een bewijs van het talent en de potentie van deze ploeg. Niet alleen zijn ze sterk op het veld, maar ook hebben ze een hechte band als team. Door dit samenspel zijn ze in staat om mooie overwinningen te behalen en hebben ze de kans om deel te nemen aan de bondscompetitie.

Genomineerd in de categorie Inclusieve sporter of team

DHC G1 – Hockey
Het G1-team Van DHC heeft erg knappe prestaties geleverd! Zij hebben zilver veroverd tijdens de Special Olympics National Spelen en daarnaast zijn ze ook nog eens kampioen geworden in de Nationale Competitie. Het team bestaat uit gedreven en getalenteerde spelers die altijd het beste uit zichzelf willen halen. Hun inzet en harde werk hebben hen gebracht waar ze nu zijn en ze blijven zich verbeteren om nog meer succes te behalen.

Ricardo Hollander – Judo
Ricardo Hollander is de trots van Jindo. Met 3 trainingen per week en bijkomende hulp aan het aangepaste judoteam voor kinderen, is Ricardo een echte kampioen op en buiten de mat. En dat is niet zonder reden. In oktober nam hij deel aan het toernooi Bushi in Arnhem en wist hij een knappe 2e plaats te bemachtigen! Ricardo heeft een verstandelijke beperking, maar dat laat hem door niemand tegenhouden. Ricardo traint harder en langer dan de meeste volwassenen zonder beperkingen en is daarom terecht uitgeroepen tot onze judoka van het jaar!

Genomineerd in de categorie beste Sport-ID

Basisschool Octa – Bewegend leren
Sinds dit schooljaar is basisschool Octa actief aan de slag gegaan met bewegend leren. De kennis en expertise van een specialist op het gebied van bewegen komt samen met de kennis en expertise van de leerkrachten op het gebied van rekenen. Samen ontwerpen zij bewegend leren activiteiten, waarbij de rekenles in de groepen 3 t/m 6 iedere donderdag voor een deel bewegend wordt gedaan, indien mogelijk zelfs buiten. In de toekomst willen zij dit ook standaard uitbreiden naar alle groepen en naar andere vakgebieden, zodat de schooldag voor alle kinderen van Octa meer dynamisch wordt.

Budo Marathon 2022 –  Inzamelingsactie voor Oekraïners
Judomoeder Diana Tamliani heeft samen met Ketelaar Sport en Budo Academy Kiai een budomarathon georganiseerd om fondsen te werven voor Oekraïense vluchtelingen. Hieraan hebben 100 budoka’s deelgenomen, wat resulteerde in een opbrengst van €3.901,-. Dankzij deze fondsen konden ruim 20 vluchtelingen gratis judolessen volgen en een judopak ontvangen, en komen er nog steeds nieuwe vluchtelingen sporten. Voor verschillende doelgroepen was er een gevarieerd programma met vijf verschillende sporten en olympisch judoka Juul Franssen gaf clinics aan alle deelnemers.

CBS De Haven – High Five Project
De school heeft het High Five project gestart om kinderen aan te moedigen om op de fiets of te voet naar school te gaan. Elk kind heeft een unieke band ontvangen met een batchnummer en een fietstag die op verschillende locaties in Doetinchem gescand kunnen worden. Hierdoor verdienen ze punten die kunnen worden ingewisseld voor vouchers voor leuke activiteiten of producten. De fietstag wordt automatisch gescand bij aankomst op het schoolplein. Sinds de start in september 2022 is het project al zeer succesvol: 70% van de leerlingen doet mee met dit project en 50-60% van de kinderen gebruikt elke dag de fiets of loopt naar school.

Genomineerd in de categorie Sportvrijwilliger

Annelies Tijdink – Zwemmen
Annelies Tijdink is al jaren een vrijwilligster bij Zwemvereniging NDD. Als secretaris van de club, heeft ze 30 jaar ervaring en is zij tevens verantwoordelijk voor het trainen van zowel de Jeugd-, Trim- en Recreatie- als Wedstrijdzwemafdelingen. Annelies is verantwoordelijk voor het opstellen van het Jaarplan en de trainingen voor de Jeugdafdeling en fungeert als aanspreekpunt voor potentiële nieuwe leden. Daarnaast heeft zij jarenlang het cluborgaan Dolphi beheerd en heeft zij deelgenomen aan diverse ad-hoc commissies. De club kan altijd rekenen op haar uitgebreide expertise en veelzijdigheid.

Diana Tamliani –  Inzamelingsactie voor Oekraïners
In 2022 brak de oorlog uit in Oekraïne en vele vluchtelingen kwamen naar Doetinchem. Diana, een judo-moeder die Oekraïens sprak, werd snel het aanspreekpunt voor deze groep. Toen ze ontdekte dat er geen initiatieven waren om de vluchtelingen te laten sporten, nam ze samen met de judoschool het heft in handen. Zij bood aan om de lidmaatschappen zelf te betalen en stelde een inzamelingsactie op. Hierdoor kunnen 20 vluchtelingen nu gratis judo beoefenen en ontvangen ze een gratis judopak. Diana’s inzet en hulp heeft kinderen die dreigden in een depressie terecht te komen, nieuwe perspectieven gegeven en ze is altijd aanwezig bij evenementen om te helpen en prachtige foto’s te maken. Wij beschouwen haar als de vrijwilliger van het jaar 2022 voor de judoschool.

Jesper Sanders – Voetbal
Jesper Sanders is een jonge enthousiaste vrijwilliger bij scheidsrechtersvereniging Doetinchem en Omstreken. Hij staat zowel binnen de vereniging, maar ook zeker daar buiten voor diverse donateur/zuster verengingen klaar om organisaties- en individuele personen te begeleiden. Dit zijn over het algemeen voetbalverenigingen, waarbij hij ondersteund in de werving en behoud, maar ook de technische ontwikkeling van (assistent-) scheidsrechters. Niets is Jesper te gek.