Veelgestelde vragen zwemles

Hoe lang doet mijn zoon/dochter over het behalen van het zwem-ABC?
Dat wisselt per kind, kinderen stromen door op individueel niveau. De snelheid hangt mede af van hun motoriek, of ze één of twee lessen per week volgen en of ze er altijd zijn.

Waarom duurt een zwemles zo lang?
Als je kind start met zwemles, heeft het nog helemaal geen ervaring met de zwemtechnieken. Voor het diploma A moet alles nieuw worden aangeleerd. Dit kost simpelweg veel tijd. De zwemslagen moeten er echt in slijten en veel worden herhaald.

Wanneer stroomt mijn zoon/dochter door naar het wedstrijdbad?
De stappen 1 t/m 5 worden gegeven in het zorgbad/doelgroepenbad.
Als alle vaardigheden van stap 1 t/m 5 voldoende zijn, stromen kinderen door naar het wedstrijdbad. Dit gebeurt individueel.

Wanneer mag mijn zoon/dochter afzwemmen?
Als jouw kind alle vaardigheden beheerst die voldoen aan de exameneisen van de Nationale Zwemdiploma’s en uiteindelijk aan de Nationale Norm Zwemveiligheid (= zwemdiploma C). Dit zijn de eisen per diploma:

Zwemdiploma A
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties. Zwemdiploma A is de opstap naar zwemdiploma B en het complete zwem-ABC.

Zwemdiploma B
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling. Zwemdiploma B is de tussenstap naar zwemdiploma C = Nationale Norm Zwemveiligheid.

Zwemdiploma C = Nationale Norm Zwemveiligheid
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Waar kan ik online de voortgang bekijken en hoe vaak wordt het systeem
bijgewerkt?
Je kunt op deze pagina [link invoegen] inloggen op ‘mijn omgeving’. Je klikt op het kopje inloggen en stelt een wachtwoord in. Via het leerlingvolgsysteem kun je de voortgang van je kind bekijken. De voortgang wordt maandelijks bijgewerkt. Heb je vragen over het inloggen of het leerlingvolgsysteem? Stel ze gerust aan onze receptionist.

Hoe kan ik mijn zoon/dochter afmelden?
Door in te loggen via ‘mijn omgeving’ op www.sport-id.nl kun je jouw kind in het leerlingvolgsysteem afmelden voor een of meer lessen.

Hoe lang is de wachtlijst?
Wachttijden variëren door het zwemseizoen heen. Wij proberen onze wachtlijst  zo beperkt mogelijk te houden.

Het easy swim vestje is te klein, wat kan ik doen?
Overleg de mogelijkheden met de zwemdocent van je kind. Indien nodig kun je een nieuw vest aanschaffen voor € 47,50.

Waar vind ik een overzicht van de kijklessen/vakanties?
Bij de kleedkamers is een vakantie/kijklessenoverzicht aangeplakt.

Mijn zoon/dochter heeft momenteel zwemles bij een ander bad. Is het mogelijk om bij jullie in te stromen?
Dat kan. We maken dan een afspraak om te komen voorzwemmen. Dan bekijken we het zwemniveau van jouw kind. Zit jouw kind op niveau 1 of 2, dan komt het op de wachtlijst te staan. Zwemt jouw kind op niveau 3 of hoger? Dan overleggen we met jou over een geschikte lesgroep.

Vanaf welke leeftijd mag ik mijn zoon/dochter inschrijven?
Je kunt je kind inschrijven vanaf 4 jaar, dat kan op deze pagina.

Wat kunnen wij zelf doen om de voortgang te versnellen?
Door lekker samen te gaan zwemmen, spelen en oefenen met onder water gaan. Als kinderen in het wedstrijdbad zwemles volgen, kunnen ze komen oefenen en conditie opbouwen. Op zaterdag- en zondagmiddag is er ruimte om te oefenen met door het gat zwemmen, van 12.30 uur tot 13.15 uur.

Wat is de beste leeftijd voor zwemles?
De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is vierenhalf tot vijf jaar. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind vier of zelfs drie jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van drie jaar om te halen.

Waarom is het ene kind sneller dan het andere?
Kinderen kunnen leren zwemmen, maar niet alle kinderen doen daar even lang over. Tachtig procent van de kinderen is gemiddeld, tien procent haalt zijn diploma’s sneller en nog eens tien procent doet er langer over. Dat is heel normaal. Dat een kind meer oefening nodig heeft dan gemiddeld, kan te maken hebben met de motoriek: niet iedereen ontwikkelt zich in hetzelfde tempo. Vaak heeft het echter te maken met angst. Het scheelt enorm als je je kind op tijd leert wennen aan water. Denk er ook aan dat je eigen houding van invloed kan zijn. Als je je kind steeds waarschuwt dat water ‘gevaarlijk’ is, kan het zijn dat het er bang voor wordt. Een heel klein deel van de kinderen is helaas niet in staat om een zwemdiploma te halen. Gelukkig is daar een zwemcertificaat voor.