Op maandagavond 4 april worden de Doetinchemse sportprijzen weer uitgereikt tijdens de Doetinchemse Sportverkiezing. De afgelopen tijd zijn door het Doetinchemse publiek diverse kandidaten aangedragen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd. De vakjury heeft uit de lijst van kandidaten de genomineerden voor de 7 categorieën gekozen.

Om op 4 april dé sportman, sportvrouw, sporttalent, sportploeg, vrijwilliger, sporter of team met een beperking, beste Sport-ID, of schoolsport-initiatief van het sportjaar 2020-2021 bekend te kunnen maken hebben wij een vakjury. Bestaande uit wethouder Rens Steintjes, directeur-bestuurder Maurice Tepperik van Sport-ID, Anke Visser, directeur sport, zorg en welzijn van het Graafschap College, Jasper Hazelaar van Regio8 en ex-topsportster Lonneke Sloetjes hadden de moeilijke taak om de genomineerden vast te stellen.

Ondanks de diversiteit aan kandidaten en hun uiteenlopende geleverde prestaties, heeft de vakjury de genomineerden kunnen kiezen. Zij die gaan strijden om de titel zijn:

Sportvrouw van 2020/2021

In de categorie Sportvrouw waren zowel de aandragers als vakjury het er over eens wie de titel zou moeten krijgen. In deze categorie werd één kandidaat aangedragen die volgens alle partijen ook de titel Sportvrouw van 2020-2021 zou moet krijgen. Deze sportster zal tijdens de sportverkiezingen als winnaar uitgeroepen worden.

Sportman van 2020/2021

Joris Nieuwhuis – Wielrennen
Joris maakte in de zomer van 2020 zijn debuut in de Tour de France. Ook kwam hij afgelopen zomer uit voor Team DSM in de grootste wielerronde ter wereld. Nieuwenhuis is van origine veldrijder, maar moest het afgelopen seizoen overslaan vanwege een rugblessure.

Kevin Elbers – BMX
Kevin heeft de afgelopen jaren deelgenomen aan 2 klassen; bij de BMX , de 20 inch en 24 inch (cruiser) klasse. In 2021 werd hij Nederlands Kampioen 20 inch bij de amateurs, Nederlands Kampioen cruisers (24 inch), Europees Kampioen (20 inch) bij de amateurs. Na het annuleren van de WK heeft Kevin de overstap gemaakt naar het Para- baanwielrennen, hierbij is hij de piloot voor een minder ziende jongen (Rick Veldkamp). Samen hebben zij in 2021 de Tissot Track Cycling challenge gereden waar ze een 3de plaats op de 1km tijdrit en op de sprint hebben behaald en hun eerste stappen hebben gemaakt richting Parijs 2024.

Koen Bouwman – Wielrennen
Koen maakt al enkele jaren deel uit van het profpeloton voor Jumbo-Visma, maar behaalde afgelopen zomer zijn beste prestatie in een grote ronde (12e in de Giro d’Italia), hoewel hij geen kopman is. Verder veroverde hij in 2021 een bronzen medaille op het EK (gemengde ploegentijdrit) en een zilveren medaille op het WK (ook gemengde ploegentijdrit).

Sportploeg van 2020/2021

Active living ORION Heren-1 – Volleybal
Hoewel de ploeg geen Nederlands kampioen is geworden in het seizoen 2020-2021 blijft het eerste herenteam van volleybalvereniging Orion uit Doetinchem bijzonder goed presteren in de Eredivisie en werden er dit seizoen ook al internationaal mooie resultaten behaald. Met Beau Wortelboer en Jasper Wijkstra heeft het team van trainer (en oud-international) Dirk Sparidans twee jonge talenten uit de eigen Orion-opleiding in de gelederen.

De Graafschap – Voetbal
In het seizoen 2020-2021 is De Graafschap bijna gepromoveerd. In de laatste 2 wedstrijden had De Graafschap aan 1 overwinning genoeg, helaas is dit niet gelukt. Maar ondanks het mislopen van promotie stonden vele Doetinchemmers op de banken, vanuit de huiskamer of buiten het stadion om De Graafschap aan te moedigen.

DZC’68 heren 1 – Voetbal
Sinds het bestaan van de vereniging speelt de ploeg nu voor de 3e keer in de 1e klasse. De laatste jaren speelde men steeds voor lijfsbehoud, maar dit seizoen is men met veel teamspirit en gedrevenheid van de gehele ploeg (spelers, staf en bestuur) Winterkampioen geworden. Deze prestatie is niet eerder in de historie van de vereniging geleverd.

Sporttalent van 2020/2021

Tijmen Wisselink – Atletiek
Tijmen is 3de geworden op het NK Indoor 800m bij de categorie U18. Nederlands Kampioen 800m U18 in 2021. Zilver bij het NK Cross U18 4300 meter in 2021. Tevens was hij de snelste Nederlandse man op de 1000 meter in 2021. Daarnaast heeft Tijmen in het jaar 2021 de 3de jaartijd neergezet op de 800m en 1500m  in de categorie U18.

Michelle Wissing – BMX
Michelle is in 2021 toegevoegd aan team NL. Behaalde resultaten in 2021: UCI WK BMX Papendal 3e Women Junior, UEC Papendal 1e Women Junior, UCI Supercross Verona 2e Women Junior, UEC Sarrians 3e en Women Junior, EK BMX Zolder 5e Women Junior. Tevens meerdere titels in de TopCompetitie van NL.

Julia Dekker – Judo
Julia Dekker werd in 2021 Nederlands Kampioen judo.

Beau Wortelboer – Volleybal
Beau is vanuit de eigen jeugd van Orion in razend tempo doorgegroeid en heeft afgelopen zomer de overstap gemaakt naar de Eredivisie (Active Living Orion Heren 1). Daar bewijst hij dit seizoen zijn talent regelmatig met basisplaatsen en sterke invalbeurten. De snelheid waarmee Beau zich ook in de Eredivisie blijft ontwikkelen maakt de nominatie van deze rasechte ‘Orionner’ eigenlijk vanzelfsprekend!

Sporter / team met een beperking van 2020/2021

JINDO A-team – Judo
In 2020 is JINDO gestart met aangepast judo. Een groep met extra veel begeleiding, zodat judo voor iedereen toegankelijk kan zijn. Er zijn 6 judoka’s gestart en nog steeds komen ze allemaal met veel energie naar de lessen. Ze steunen elkaar ondanks de verschillende omgangsvormen die ze nodig hebben.

DZC’68 G team – Voetbal
In 2020 is er bij DZC’68 een G-team opgericht. In 2021 zijn ze gestart in KNVB competitie (2e klasse). Dit team is direct kampioen geworden met een enorm aantal doelpunten. Ze gaan nu spelen in klasse 1.1, dit is de hoogste klasse binnen het G-team. Hierdoor zetten we Doetinchem op de kaart voor het G-voetbal.

Sportvrijwilliger van 2020/2021

Paul en Annie Ratering – VV VIOD
Paul is 74 jaar en Annie is 71 jaar en staan altijd klaar voor de club. Beiden al dik 30 jaar verbonden met de club en het wordt nu weleens tijd dat zij op hun leeftijd de eer krijgen om vrijwilliger van het jaar te worden. Als er iets is binnen de club, je hoef ze maar te bellen en ze zijn er. Paul is er sowieso 3 ochtenden doordeweeks om het complex te onderhouden en Annie zorgt o.a. voor de kantine. Gezelligheid staat hoog in het vaandel voor Annie. En Paul zorgt o.a. dat het materiaal netjes is. Paul heeft vele functies al bij VIOD gehad. Zo was hij jaren leider bij VIOD 1. Daarna was hij een manusje van alles. Zo is hij ook gastheer op de zaterdag, wanneer de jeugd speelt. Zorgt hij ervoor dat het materiaal o.a. van het veld wordt gehaald. En kan er niemand doordeweeks ’s avonds afsluiten, dan komt Paul van de andere kant van Doetinchem wel even afsluiten. Paul heeft een nieuwe knie nodig, maar toch blijft hij maar doorgaan. En als de ramen van het complex gewassen moeten worden, dan neemt Annie het initiatief en pakt de trap om dit te doen.

Els van de Kemp – Dutedo Dynamic
Els van de Kemp is al meer dan 32 jaar voorzitter Van Dutedo. Dutedo is een dynamic tennisclub met momenteel 50 sporters. Zij doet het met veel passie. Tevens is zij al meer dan 25 jaar secretaris van de Dynamic tennisbond. Els is Dutedo, zij is van alle ins en outs op de hoogte.

Dominique Klinkum – Bleumink – JINDO
Dominique is een judo-mama. Ze is al meer dan 10 jaar actief in de judowereld en de organisatie eromheen. Van de drie kinderen die lang op judo hebben gezeten zit er één nog bij JINDO. Bij elk clubkampioenschap en/of evenement is zij de backbone van de organisatie. Ze is een echte gastvrouw en zorgt ervoor dat iedereen zich thuis voelt. Sinds 2020 zit zij ook in ons PR-team met als doel judo toegankelijk te maken voor iedereen. Ze hielp met het vergroten van fondsen en zette persoonlijke acties op zoals de oliebollenactie en paas ontbijtactie. Dit heeft de stichting enorm geholpen. Een vrouw die voor je klaarstaat!

Stefan Scanu – Atletiek vereniging ARGO
Al vele jaren zet hij zich als trainer van het ARGO Topteam met hart en ziel in voor zijn atleten en de club. Afgelopen jaar ondanks alle coronaperikelen heeft Stefan zo’n 750 uur gestoken (vrijwillig) in zijn rol als trainer/coach van het ARGO Topteam. Denk aan individuele hardloopschema’s schrijven, trainingen verzorgen, atleten begeleiden bij wedstrijden, voortgang van atleten monitoren en diverse contacten onderhouden met onder andere sponsoren en fysiotherapie Engelaar. Stefan heeft in 2021 in weer en wind, lockdown of geen lockdown, altijd alle trainingen uitgevoerd op de atletiekbaan of op het fietspad. Tijdens de lockdown trainde hij de hele avond atleten per 2-tal om iedereen in kleine groepjes training te geven. Maar ook ging hij door heel Nederland met de atleten mee om ze te begeleiden als coach. Zoals bij diverse NK wedstrijden. Stefan heeft meerdere testlopen in coronatijd georganiseerd op de Varsselring als trainingsprikkel en op de fiets Amsterdam gezien om atleten tijdens de marathon te begeleiden.

Willem Stollé – VV Doetinchem
Al ruim 20 jaar maakt Willem Stollé deel uit van het eerste elftal van v.v. Doetinchem. Ook in corona-tijd heeft hij dat, ondanks zijn leeftijd (nu 40 jaar), enthousiast volgehouden. Daarnaast vond hij nog de tijd om zich verdienstelijk te maken in het bestuur. Ondanks dat hij zich voor een periode van 3 jaar beschikbaar had gesteld, heeft hij er in het coronajaar 2021 nog een vierde bestuursjaar aan vastgeknoopt. Tussendoor vond hij als dat nodig was ook nog de tijd om bardiensten te draaien en in te vallen als jeugdtrainer. En dat terwijl hij een drukke baan in ploegendienst heeft. Kortom Willem Stollé is een voetballende vrijwilliger waarvan je er in een club nooit genoeg hebt.

Luna Loeven – JINDO
Luna geeft vanaf haar 12e verjaardag les. Eerst assisteren maar nu ook zelfstandige lessen. Als ze de juiste leeftijd heeft bereikt (18 jaar) mag ze haar judoleraar A diploma halen. Ze kan kinderen aan haar binden en veilig laten voelen binnen de les. Ze geeft met zelfvertrouwen les en staat sterk in haar schoenen. Daarnaast heeft Luna het afgelopen jaar haar 1e meestergraad in ontvangst mogen nemen. Een uitzonderlijke prestatie wat niet voor iedereen is weggelegd. Je moet doorzettingsvermogen, discipline, kennis en kunde demonstreren. De laatste drie jaar hebben in het teken gestaan van dit examen.

Beste Sport-ID (idee) of beste schoolsport-initiatief van 2020/2021

De natte gymles – Het Noorderlicht
Iedere week krijgen de kinderen van groep 3 een natte gymles. Veel kinderen op deze school hebben geen zwemdiploma en op deze manier willen we de kinderen kennis laten maken met zwemmen. Ook de kinderen die wel op zwemles zitten of zelfs al een diploma hebben worden uitgedaagd tijdens de natte gymles.

Seizoensopening  – JINDO
Dit wordt het 3e jaar dat wij dit evenement organiseren. Een dag voor alle doelgroepen. Zij mogen genieten van een topjudoka uit de wereldtop. De 1e keer in 2020 was dit Juul Franssen en in 2021 was dit Guusje Steenhuis. Beide judoka’s hebben afgelopen Olympische spelen in Tokyo gevochten. Dit jaar staat Marhinde Verkerk, oud-werelkampioen, op het programma. Deze dag is gratis voor alle judoka’s en beoogt maar 1 doel. Inspireren en genieten van de fantastische sport judo.

Voejebal – DZC’68
Voejebal is voor kinderen van 2-4 jaar die niet van een bal kunnen afblijven. Kinderen maken spelenderwijs kennis met voetbal en er staan diverse oefeningen ter ontwikkeling van de motorische vaardigheden centraal. De aanwezigheid van een ouder/verzorger/familielid is belangrijk om het kind te helpen bij de training. Er wordt 8x buiten en 7x binnen getraind. Er zijn al meerdere groepen Voejebal gestart met veel succes en voetbalplezier!

Het is nu aan de verenigingen en het onderwijs uit Doetinchem om samen met de vakjury te bepalen wie op 4 april de prijzen in ontvangst mogen nemen. Zij brengen een stem uit op hun favoriet per categorie.

Kom ook naar de uitreiking
Wilt u dit spektakel niet missen of wilt u gewoon een heerlijk avondje uit? Ga dan op 4 april naar het Amphion in Doetinchem. De verenigingen, het onderwijs en diverse genodigden ontvangen binnenkort een uitnodiging. Wilt u ook graag aanwezig zijn op deze mooie avond? Dat is mogelijk en gratis! Kijk op www.sport-id.nl/sportverkiezing voor meer informatie.